Huishoudelijk reglement
In dit huishoudelijk reglement wordt, tenzij anders vermeld, aan de navolgende woorden en termen de hieronder aangegeven betekenis gehecht:
De Vereniging
De rechtspersoonlijkheid bezittende vereniging genaamd:
Kring van Schutterijen en Gilden “Rijk van Nijmegen – de Betuwe” gevestigd te Beek ( gemeente Ubbergen. )
Statuten:
De statuten van de vereniging zoals betekend bij notariële akte.
Huishoudelijk reglement:
Het huishoudelijk reglement van de vereniging.
Lid:
Een bij de vereniging aangesloten Schutterij of Gilde.
Bestuursvergadering:
Alle vergaderingen van het Dagelijks Bestuur en/of Algemeen Bestuur.
Ledenvergadering:
Alle vergaderingen van leden van de vereniging.
Art. 1 Aanvang Lidmaatschap.
Het lidmaatschap kan aanvangen, als voldaan is aan hetgeen daaromtrent vermeld is in de statuten en op generlei wijze inbreuk wordt gepleegd op zaken die het lidmaatschap zouden kunnen benadelen.
Art. 2 Einde Lidmaatschap.
Het einde van een lidmaatschap de vereniging wordt in acht genomen zoals bepaald is in statuten.
Een lid der vereniging is verplicht om eventueel in bruikleen ontvangen goederen van de vereniging binnen veertien dagen terug te bezorgen bij het Bestuur.
Voorts zijn van toepassing art. 35 en art. 36 van het Burgerlijk Wetboek deel II aangaande de Wet op de Verenigingen.
Art. 3 Royement en Schorsing.
Royement kan vooraf gegaan worden door schorsing van een lid, welke schorsing plaats vindt door het Bestuur van de vereniging. Op de eerstvolgende ledenvergadering kan het lid tegen deze schorsing verweer voeren, maar mist stemrecht in deze.Het Dagelijks bestuur is bevoegd een onmiddellijke schorsing op te leggen.
Van onmiddellijke schorsing wordt het lid binnen zeven dagen per aangetekend schrijven met redenen omkleed in kennis gesteld.
Het Dagelijks Bestuur is verantwoording verschuldigd op de eerstvolgende Bestuursvergadering.
Het lid heeft recht tot verweer bij het Bestuur middels een schriftelijk bezwaar binnen zeven dagen na ontvangst van de kennisgeving.Royement geschiedt, met inachtneming van de statuten door een besluit van de ledenvergadering.
Een voorstel tot royement wordt gedaan zoals opgenomen in de statuten. Het besluit wordt door het Bestuur onverwijld aan het betrokken lid per aangetekend schrijven meegedeeld, met de reden van royement. Geroyeerde leden verliezen alle rechten die uit het lidmaatschap voortvloeiden en kunnen alleen weer toetreden met inachtneming van artikel 1 van dit huishoudelijk reglement.
Art. 4 Bestuurs- en Commissieleden.
Bestuurs- en commissieleden kunnen worden benoemd zoals omschreven in de statuten.
In een commissie worden de functies onderling verdeeld en zal één persoon als voorzitter optreden.
Leden van het Bestuur en/of een commissie dienen lid te zijn van een lid der vereniging, tenzij het Bestuur anders bepaalt.
Leden van het Bestuur of een commissie zijn ten allen tijde gehouden aan zwijgplicht tegenover derden.
Art.5 Bestuur van de Vereniging.
De taak van het Bestuur is in het bijzonder:
De controle op de naleving van de statuten, reglementen en verenigingsbepalingen.
Het doen vertegenwoordigen van de vereniging in actie, overleg en als overkoepelend orgaan met één of meerdere verenigingen en/of Federaties, voor zover deze zich bewegen op het terrein der vereniging.
Het vaststellen van de data voor een ledenvergadering en het bepalen van de agenda.
Een bestuurslid wordt gekozen voor de tijd van drie jaren, met inachtneming van artikel 14 van de statuten.
Bestuursvergaderingen worden zo vaak gehouden als nodig geacht wordt.Voor het nemen van besluiten in een Bestuursvergadering is de tegenwoordigheid van tenminste vijf bestuursleden vereist.
In spoedeisende gevallen beslist het Dagelijks Bestuur voor zover geen onherroepelijke wettelijke verbindingen aangegaan worden. In de eerstvolgende vergadering dient van dit besluit door de voorzitter mededeling gedaan te worden.
Stemmen over personen geschiedt schriftelijk, over zaken mondeling. Bij staking der stemmen wordt het voorstel geacht niet te zijn aangenomen.
Elk Bestuurslid heeft één stem en voorstellen worden aangenomen met gewone meerderheid van stemmen.
Bestuursleden hebben het recht staande de vergadering van het Bestuur agendapunten in te brengen, mits met toestemming van de voorzitter.
Leden van het Bestuur kunnen door de vereniging c.q. de ledenvergadering uit hun functie worden ontzet, met inachtneming van hetgeen daarover in de statuten is bepaald. Uit functie gezette Bestuursleden verliezen hun recht om deel te nemen aan vergaderingen van het Bestuur.
Art 6. Werkzaamheden van Bestuursleden.
Voorzitter:
De voorzitter is belast met de leiding van de vergaderingen van het Bestuur alsmede van de ledenvergaderingen. Hij zorgt voor de ten uitvoerlegging van de besluiten van deze vergaderingen. Hij tekent na goedkeuring de verslagen van de vergaderingen, tezamen met de secretaris.
Hij vertegenwoordigt de vereniging zover als nodig wordt geacht en ziet toe op het reglementair functioneren van de commissies. Hij heeft toegang tot alle vergaderingen, behalve wanneer een vergadering is belegd op het nagaan van zijn beleid.
Vice-Voorzitter:
Assistent van de voorzitter in de werkzaamheden en bij diens ontstentenis, diens plaatsvervanger.
Secretaris:
De secretaris is verantwoordelijk voor alle contacten, zowel binnen als buiten de vereniging en zorgt voor de voorbereiding van de vergaderingen van Bestuur en Leden. Hij verzorgt de gehele administratie en beheert het archief. Hij notuleert alle vergaderingen en houdt een ledenlijst bij. De gehele administratie is zonder opgaaf van reden opvraagbaar door het Bestuur.
2e Secretaris:
Assistent van de secretaris in de werkzaamheden en bij diens ontstentenis, diens plaatsvervanger.
Penningmeester:
De penningmeester is verantwoordelijk voor het beheer van de verenigingsfinanciën en houdt de afdracht van lidmaatschapsgelden bij. Hij verzorgt per jaar de balans, rekening van baten en lasten, alsmede een begroting voor de vereniging. Hij bewaakt de begroting en kan een veto uitspreken bij dreigende overschrijding. Tevens dient hij bij het einde van het boekjaar de controlecommissie bijeen te roepen en de boeken ter inzage te geven.
2e Penningmeester:
Assistent van de penningmeester in de werkzaamheden en bij diens ontstentenis, diens plaatsvervanger.
Bestuursleden:
Belast met de organisatie in een commissie of als 2e plaatsvervanger in één der bovengenoemde functies.
Ontstentenis van een Bestuurslid kan niet langer getolereerd worden dan voor de tijdstermijn van drie maanden. Bij afwezigheid zonder opgaaf van redenen en dat bij herhaling tot vijf maal (maximaal) dient het Bestuurslid zijn functie ter beschikking te stellen. Bij eventuele gevallen van overmacht kan het Bestuur deze termijn verlengen tot maximaal 12 maanden.
Art .7 Aftreden van Bestuursleden.
In de jaarvergadering treedt jaarlijks één lid van het Dagelijks Bestuur af en is terstond herkiesbaar. De overige Bestuursleden treden af zoals omschreven in de statuten.
De overdracht van bescheiden, gelden of eigendommen van de vereniging berustend bij afgetreden, geschorste of geroyeerde Bestuursleden dient binnen veertien dagen te geschieden bij het Bestuur.
Art.8 Ledenvergaderingen.
De aankondiging voor de ledenvergaderingen is geregeld middels de statuten.
Leden hebben het recht agendapunten voor deze vergadering schriftelijk in te dienen bij het secretariaat en wel tot 3 maal 24 uur voor aanvang van de vergadering.
In de ledenvergadering kunnen alleen besluiten worden genomen over de agendapunten.
In spoedeisende gevallen kan met meerderheid van 2/3 deel der aanwezigen anders beslist worden. De voorzitter bepaalt wanneer dit in de vergadering behandelt wordt.
Art.9 Orde der Vergadering.
Toegang tot de vergadering hebben alleen Ereleden, leden, genodigden en het Bestuur der vereniging.
In de vergadering hebben behalve de voorzitter, ook leden het woord, alsmede anderen met toestemming van de voorzitter.
Besluiten worden genomen met gewone meerderheid van stemmen.
Blanco stemmen en stemmen met onwaarde verliezen hun geldigheid.
Voor de stemmingen is een commissie vereist van tenminste twee gerechtigde aanwezigen en deze worden benoemd voor de gehele vergadering.
Stemmen bij volmacht is niet toegestaan.
Alle vergaderingen der vereniging worden geleid door de voorzitter. Deze is verantwoordelijk voor de goede orde en het democratische verloop ervan. Hij dient zich zoveel mogelijk te houden aan de agenda en ervoor te zorgen dat elk lid voldoende gelegenheid krijgt zijn mening te zeggen. De voorzitter is niet verplicht een lid meerdere malen het woord te verlenen over een bepaald onderwerp en kan deze het woord ontnemen.
Hij is gerechtigd een lid dat de orde verstoort het verder bijwonen van de vergadering te ontzeggen. De voorzitter kan zonodig een vergadering schorsen of verdagen. Indien de voorzitter van mening is dat een vraagstuk voldoende aandacht heeft gehad, kan hij de discussie sluiten en overgaan tot stemming c.q. bespreking van een volgend punt der agenda.
Art. 10 Stemmingen bij ledenvergaderingen.
Het stemmen bij ledenvergaderingen geschiedt volgens de statuten en het voorgaande uit het huishoudelijk reglement.
De stemcommissie opent ieder stembriefje en leest het geschreven overluid voor en geeft deze ter controle door aan de voorzitter, terwijl de secretaris hiervan aantekening maakt.
Tot en met tien minuten na de stemming kan deze nietig verklaard worden door een daartoe gewezen stemming der ledenvergadering.
Er worden zoveel stemmingen gehouden als er personen te verkiezen zijn,
of zoveel het zakelijke aangelegenheden betreft. Is er in de eerste stemming geen meerderheid van stemmen verkregen, volgt er een tweede stemming.
Is er bij een tweede stemming geen meerderheid bereikt:
Volgt bij zakelijke aangelegenheden dit onderwerp als verworpen beschouwd te worden.
Volgt bij stemming over personen het verkiezen per loting.
Wanneer het lot moet beslissen, worden de namen van hen, tussen wie de beslissing zal plaatsvinden, door één der leden van de stemcommissie in het bijzijn der leden van de vergadering op afzonderlijke briefjes geschreven.
Deze briefjes moeten wat betreft grootte, kleur etc. volkomen gelijk zijn. Ze worden op gelijke wijze gevouwen, in een doos o.i.d. gedaan en omgeschud.
Daarna wordt één der briefjes door de voorzitter getrokken en is hij/zij, wiens naam op het getrokken briefje staat, de benoemde.
Art.11 Prijs- en Koningschieten.
Op het prijs- en Koningschieten is het Kringdag Reglement van toepassing.
Art. 12 Lidmaatschapgelden.
Het bedrag van lidmaatschapgeld dat een lid verschuldigd is aan de vereniging wordt jaarlijks vastgesteld door de algemene ledenvergadering. Het bedrag dient uiterlijk op 1 mei voldaan te zijn op een door de penningmeester aan te geven wijze.
Bij beëindiging van het lidmaatschap conform art. 3 van het huishoudelijk reglement is een lid verplicht het lidmaatschapsgeld van het hele jaar te voldoen, één en ander tevens geregeld in art. 36 van de Wet op de Verenigingen.
Art.13 Kascontrolecommissie.
Deze commissie bestaat uit twee personen die geen Bestuurslid der vereniging mogen zijn. De commissie komt minimaal één maal per jaar bijeen ter controle van de financiële administratie en de daarmee verband houdende zaken.
De benoeming voor deze commissie geschiedt voor de tijd van 2 jaren, bij roulatie is telkens één persoon aftredend.
De commissie is bevoegd alle geldmiddelen en verdere bescheiden ter controle te vorderen en brengt na controle verslag uit aan het Bestuur en de Algemene Vergadering.
Bij geconstateerde onrechtmatigheden is de commissie verplicht hiervan onverwijld kennis te geven aan het Dagelijks Bestuur en een Bestuursvergadering aan te vragen voor de oplossing van de onrechtmatigheden. Nadien mag deze commissie pas verslag doen aan de Algemene Vergadering.
Art.14 Slotbepalingen.
De algehele controle op de naleving en de uitvoering van de statuten, reglementen en verenigingsbepalingen berust bij het Bestuur.
Wijzigingen van dit reglement kunnen uitsluitend tot stand worden gebracht met goedkeuring van de Algemene Ledenvergadering en treden pas na deze goedkeuring in werking.
In alle gevallen waarin dit huishoudelijk reglement niet voorziet, beslist het Bestuur onder verantwoording van de Algemene Ledenvergadering.